19 Haziran 2014 Perşembe

Stajda İkinci Haftam

Bugünle birlikte staj sürecimizin ikinci haftasını atlatmış olduk. Bu hafta aramıza Burak ve Ceyhun arkadaşlarımızın da katılmasıyla 6 kişilik muhteşem ekibimiz tamamlandı ve geçen haftaya göre daha az gezmeli, bol çalışmalı bir hafta geçirdik. Bu yazımda ben de şimdilik daha oluşmamış olan okuyucu kitleme nasıl bir hafta geçirdik, bu hafta neler yaptık ve bizi neler bekliyor konuları altında konuşcam da konuşcam.

Bu hafta nasıl bir haftaydı?
Bu hafta yine geçen haftaki gibi yoğun bir hafta geçirdik. Geçen hafta gezerek ve yeni yerleri görerek elde ettiğimiz motivasyonu bu hafta yaptığımız Skype görüşmeleri ile akademik hayatın içindeki kişilerin bizleri götürdüğü yeni alemler ve Python üzerinde amaçladığımız kodları yazmanın hazzı ile elde ettik. Tabii ki şunu da geçemeyeceğim kodu yazamadığım zamanlar çıldırma derecesine kadar gelmedim de değil. Python'da kod yazma işi gerçekten çok entresan birşey çünkü yazdığında inanılmaz bir mutluluğa ulaşırken, yazamadığında sinir krizlerine girebiliyorsun. Bu yüzden de sanırım bu hafta benim hislerim çok gel gitliydi ama yorgunluğunda etkisinin olduğu inkar edilemez. Yani uzun lafın kısası benim için yorucu, çok şey kazandığım ve kazandıkça da gaza geldiğim, dopdolu, zevkli ve de eğlenceli bir hafta daha geçti. 
Bu hafta neler yaptık?
Bu haftaya çok şey sığdırdık ve hafta boyunca genel olarak çok çalıştık. Özellikle Ahmet Hocamız bu hafta geçen haftaki gibi sürekli bizimle olmadı ve bu şekilde aslında bizlerin kendi başımıza organize bir şekilde çalışmamızı sağladı. Staj sonunda büyük oranda bitmiş olacağını düşündüğüm "Tuna Projesi" adındaki ana projemiz için Python'da bir sürü fonksiyon yazdık ve haftanın son günü olan bugünde "Ensembl-Biomart" kullanarak başlangıç için daha ne fonksiyonlar yazabilirize karar verdik. Haftaya da inşallah bu fonksiyonları yazmaya başlayacağız.

Ana proje için bunları yaparken yine geçen haftaki gibi sunumlarımızı yaptık. Ben bu hafta "Açık İş Modelleri" ve "Herşey İlluminati" konulu iki tane sunum yaptım. Sunumlar dışında bu hafta staj programımıza yeni bir aktivite ekledik, o da Skype görüşmeleri yapmak. Bu hafta Hocamızın okuldan arkadaşları olan ve şu an akademik hayatın içindeki Özdemirhan Serçin ve Muhammer Üçal, eski stajyer öğrencisi olan Şeydanur Tıkır olmak üzere toplam 3 kişi ile Skype görüşmesi yaptık. Onlar bizlerle tecrübelerini ve yaptıklarını paylaştılar, bizler de onlara aklımıza takılan ve merak ettiğimiz soruları sorduk. 

Bunların dışında kişisel projelerimizin adlarına ve genel konseptine karar verdik. Kişisel projelerimizi ve stajın genel gidişatı hakkında konuşmak için Ahmet Hocamızla bire bir görüşmeler yaptık. Ben projemin ismini Meriç koydum. Bu Meriç projesiyle başlangıç olarak hedeflediğim şey:
  • Kullanıcının en başta bir DNA sequence'ını veya adını yazması
  • Sonrasında program bu sequence'ı kesebilecek Restriction Endonucleaseları fiyat, verim ve yaygınlık gibi şeylere dayanarak skorlayarak kullanıcıya sunması
  • Kullanıcının bu skorlara göre istediği endonuclease'ı seçecek ve seçtiği endonucleaselara uygun vectorleri program oluşturulan vector kütüphanesinden kullanıcıya sunması
  • Sonrasında kullanıcı önüne çıkan seçeneklerden birini seçmesi ve seçilen vektor ile sequence'ın klonlanmış hali sonuç olarak kullanıcıya sunulması
Projemin genel içeriği bu olmasına rağmen zamanla içeriğe yeni şeylerin ekleneceğini ve gerekli durumlarda başlangıç olarak düşünmüş olduğum içerikte değişiklikler olacağını düşünüyorum. Bunun içinde Restriction Endonucleaselar ve Klonlama için kullanılan virüs vektörleri ile güzel bir araştırma yapmaya başlamak bu hafta sonu için planım. 

Bütün bir hafta yaptıklarımız tekrardan gözden geçirdiğimde, bu kadar kısa sürede Python programlama diline bu kadar kısa sürede hakimiyet kazanmamız ve yaşadığım gelgitlerde ve düşünme şeklimde yalnız olmadığımı hissetmemi sağlayan Şeydanur arkadaşımızın konuşması bu hafta beni en etkileyen şeyler oldu.

Bizleri neler bekliyor?
Bu haftadan sonra bizleri daha yoğun bir çalışma, bu yoğun çalışma sonucunda elde edilen çok güzel sonuçlar, muhteşem sonuçlar doğuracak projeler, birçok programlama diline hakimiyet, daha da pekişecek çok güzel arkadaşlıklar ve bunların hepsini elde ettiğimizde sahip olacağımız olağanüstü hazlar bizleri bekliyor. Sizlerde bu hazza bizleri özellikle de beni takip ederek ulaşabilirsiniz.

Tekrardan görüşmek üzere sevgiler.

Hiç yorum yok: