15 Haziran 2014 Pazar

GenKök Biyoinformatik Stajımın İlk Haftası


Merhabalar,


GenKök Genom ve Kök Hücre Merkezindeki stajımın ilk haftası beklentilerimin çok üstünde geçti. Staj için Kayseri'ye gelmeden öncesinde ve Kayseri'ye ilk adımımı atmam ile birlikte içimde oluşan 'Ben bu şehirde ne yapacağım' korkusu, ekip arkadaşlarım ve Ahmet Hoca ile tanışınca kırılmaya başladı. Özellikle pazartesi staj programının başlamasıyla ve Ahmet Raşit Hocamızın staj süresince neler yapacağımızdan bahsetmesiyle birlikte büyük bir projenin içinde olduğumu anlamam içimi çok rahatlattı. İlk gün olmasına rağmen Ahmet Hocamızın bize sağladığı sıcak ortamında etkisiyle ekip arkadaşlarımın sadece bir kısmı olan Bihter, Elif ve Tuğba ile çok iyi anlaştık ve bu durum beni çok rahatlattı çünkü gelmeden önce 'Biraz farklı ve rahat biri olduğumdan herkese garip geleceğim' düşünceside yok olmuş oldu. İlk gün daha çok birbirimize, çalışacağımız ortama ve gireceğimiz yoğun çalışma programına ısınma şeklinde geçti. Bu gün staj programın nasıl olacağından, yapmamız gerkenlerdenden bahsettik ve Ahmet Hocamızın " Biyoinformatiği bir puzzle gibi görmelisiniz" düşüncesi üstüne bize getirmiş olduğu puuzle'ı yapmaya başladık. Bu düşünce gerçektende çok hoşuma gitti ve içinde bulunacağımız yoğun programda kendimizi deşarj edebilecek şeylerde yaparak da biyoinformatik hakkında birşeyler öğreniyor olmak muhteşem bir his yaşattı. Bu hissim sonrasında hep birlikte markete gidip haftalık zula oluşturmak için alışveriş yapmamız ve sonrasında da beraber Develi Cıvıklısı yemeye gitmemiz ile iyice pekişti. İlk günün sonunda kaldığım yere gittiğimde 'Çok güzel bir programın içindeyim ve hem eğlenip, hemde çok şey öğreneceğim' düşüncesi beni tamamen kapsamıştı artık. 



Salı günü de ekibimizin diğer üyesi Cansu'da aramıza katıldı. Stajın 2. günü olan bu gün de Biyoinformatiğe Giriş yaptık. Sonrasında ise Erciyes Dağı'nın içinden geçerek ve dağın muhteşem manzarası eşliğinde Cıvıklı'nın asıl memleketi olan Develi'ye Cıvıklı yemeye gittik. Muhteşem bir yemeğin ardından GenKök Merkezi'ne geri döndük önceki gün Ahmet Hocamızın bize verdiği dergilerden bir konu seçip hazırlanmamız gereken sunumları yapmaya başladık ve sonrasında da sunumlarımız üstüne konuştuk. 


Çarşamba günü geldiğinde de sabah Ahmet Hoca hızlı bir başlangıç ile programlamaya giriş ve bilgisayarların çalışma sisteminden bizlere bahsetti. Çarşamba öğleden sonra ise MIT tarafından küçük çocukların programlamayı öğrenmesi için hazırlanmış olan Scratch programını öğrenip, bu program ile 2 tane oyun tasarladık. Bu seferde puzzle ile yaşadığım inanılmaz hissi yaşadım çünkü yine eğlenerek birşeyler öğreniyorduk. Bu günü de Wiki'nin kullanımı hakkında konuşarak bitirdik.



Perşembe günü ise sabah erken buluşup muhteşem bir Kapadokya gezisine çıktık. Kapadokya'ya önceden lise gezisi ile gitmiştim ama bu sefer kendi kafamıza göre gezmenin etkisiyle tek kelimeyle aşık oldum ve bu staj süresince bir haftasonu, belki birkaç haftasonu yine gideceğim fikrini bir kenara yazdım. Tabii ki de bütün günü gezmeye harcamadık bu gün de. Kapadokya gezimizden sonra yine GenKök'e döndük ve Ahmet Hoca staj boyunca yapacağımız ana projeden bahsetti bize. Sonrasında da haftanın ikinci sunumu olan ilgilendiğimiz herhangi bir konu ile alakalı sunumlarımızı yapmaya başladık ve yine sunumlarımız hakkında konuştuk. Perşembe gününü de Python programlama diline giriş yaparak bitirdik.


Geldi haftanın son günü Cuma. Cuma günü Python programındaki özel komutlardan ve nasıl kullanacağımızdan bahsedip bir DNA dizisini kodonlarına ayırıp bir liste içine sokan bir program yazdık. Sonrasında ise ödevimiz olan 'Database kullanarak Cdkn2a geninin 180 bazlık bir bölgesindeki her bir bazı ayrı ayrı sayan ve onları önce list'e atayan bir program, dictionary'e atayan ayrı bir program ve bu geni kodonlara ayırıp her bir kodonunun sayısını dictionary'e atayan başka bir program yazma' ile biraz uğraştıktan sonra kendimi puzzle'a verdim. 

Kısacası bu hafta kendimi muhteşem bir staj programı içinde buldum. Bol bol gezmeli, yemeli, eğlenmeli, oyun oynamalı, öğrenmeli bu program stajdan çok yaşam koçluğu kampındayım hissine kapılmamı sağladı ve inşallah böyle de devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder